Thursday, December 17, 2009

اثر استخدام فحم الحمضيات في العلف على أداء صيصان اللحم

اثر استخدام فحم الحمضيات في العلف على أداء صيصان اللحم
The Effect of Using Citrus Wood Charcoal in Broiler Rations on the Performance of Broilers
أجريت هذه الدراسة لمعرفة مدى تأثير استخدام فحم الحمضيات المجروش على أداء صيصان اللحم من حيث الزيادة في الوزن واستهلاك العلف ونسبة التحويل الغذائي. استخدم في التجربة 120 طيرا من صيصان اللحم بعمر 22 يوما قسمت إلى أربعة مجاميع احتوت كل منها 30طيرا، وقسمت كل مجموعة إلى خمسة مكررات احتوى كل منها ستة طيور، وقد استخدم الفحم بنسب مختلفة 0، 2،4 و 8% بدلا من النسب نفسها من الذرة الصفراء في العليقة النهائية والتي قدمت للصيصان لمدة 20 يوما. أظهرت النتائج أنّ إضافة الفحم بنسبة 2% كان له تأثير ايجابي على معدلات الزيادة في الوزن واستهلاك الغذاء وكفاءة التحويل الغذائــي، واستمر أثره حتى عمر 29 يومـا، حيث أدت إلـى زيادة معنويـة ( 0.05 P<) مقارنة بالشاهد وبالمستويات الأخرى 4, 8% كما أدى استخدام الفحم بنسبة 2% إلى زيادة معنوية (0.05 P<) في ترسيب دهون الأحشاء مقارنة بالشاهد وبالمستويات الأخرى 4 ,8% وحتى عمر 29 يوما من بداية التجربة.
This study was conducted to investigate the effect of feeding citrus wood charcoal on the performance, feed intake and feed conversion efficiency of broiler chicks. A total of 120 broilers of Habbard strain at 22 days of age were used in the experiment and were divided into four groups of 30 birds in each. Each group was divided into five replicates with six chicks per replicate. Birds in the experimental groups were fed citrus wood charcoal at rates of 0, 2,4 and 8% of the ration DM in replacement of yellow corn. The results showed that inclusion of citrus wood charcoal at rate of 2% had an effect on body weight gain, feed intake and feed conversion efficiency. The results indicated that the effect of citrus charcoal is an age dependent as it had no effect at ages of more than 29 days. However, inclusion of citrus wood charcoal increased birds abdomen fat.
النص الكامل

No comments:

Post a Comment